Svenska Fame nöjda med femteplats i schlager-EM

Eurovision Song Contest, den europeiska schlagerfestivalen, som avgjordes i Riga på lördagskvällen vanns överraskande av Turkiet. Avgörandet kom först i den sista röstningsomgången.
Inför eurovisionsschlagerfestivalen i Riga handlade det mesta om den favorittippade ryska skandalduon Tatu. Man undrade om tjejerna över huvud taget skulle dyka upp eller om de skulle komma med eller utan kläder. Farhågor på skam Farhågorna, eller förväntningarna kanske, kom på skam. Tatu:s show innehöll inga skandaler. Kvällens stora överraskning blev istället Turkiet. Turkiet tolv poäng – knappast en strof som hörts ofta i schlagersammanhang. I år var det Turkiets och sångaren Serteb Ereners tur att gång efter annan kamma hem de högsta poängen för svängiga ”Everyway that I can”. Helt strålande För Sveriges och Fame:s del blev det till slut en femte plats, vilket om inte annat i alla fall betyder att Sverige är direktkvalificerade till nästa års final. En final som alltså går av stapeln i Turkiet. Magnus Bäcklund i Fame var nöjd med femte platsen. – Jag tycker det är helt strålande. Jag är väldigt, väldigt nöjd. – Jag menar, vi har sagt hela tiden inför Riga, att kan vi komma in på en femte eller sjätte plats bland alla de här länderna då är vi nöjda och det känns väldigt bra. Det blev precis så. Jubel utan gränser Bland de turkiska besökarna visste jublet inga gränser efteråt på presskonferensen när segrarinnan, omsvärmad av TV-kameror, gjorde entré. För Storbritannien, som inte fick en endaste poäng och hamnade sist, var det däremot inte lika mycket uppåt. När Sertab Erener fick frågan från en bedrövad brittisk journalist om hon hade tips till britterna om hur man bär sig åt för att få poäng blev svaret att det bara är att kämpa på. ”Vi har också suttit där med noll poäng i en massa år. Det är inget att oroa sig över”, var hennes kommentar.
Magnus Thorén, Riga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".