Kaupthing blev den tredje banken att förstatligas.<nobr> Foto: Arni Torfason/Scanpix.</nobr>

Krisen bommar igen Islands börs

Det är fortfarande osäkert vad som ska hända med den isländska ekonomin. På torsdagen har ytterligare en bank förstatligats, samtidigt som den isländska börsen tvingades att stänga.

Precis som överallt i världen fortsätter finansoron här på Island. Den stora skillnaden är att det här handlar om landets ska överleva krisen på egen hand.

Alla samhällets sektorer är indragna och islänningarna är både oroliga och upprörda över att landet mer eller mindre är konkursmässigt. 

Samtliga tre storbanker har nu förstatligats, med motiveringen att säkra landets finansiella system. I morse var det storbanken Kaupthing som togs över av myndigheterna. Tidigare har Glitnir och Landsbankinn gått samma väg.

Kaupthing togs över av den isländska finansinspektionen på bankens egen begäran och hela styrelsen har nu bytts ut. Den svenska finansinspektionen försäkrar däremot att kunder till Kaupthing i Sverige inte behöver oroa sig, utan att deras insättningar är garanterade.

Vid lunchtid på torsdagen stoppades all handel på den isländska börsen. Orsaken är den extraordinära situationer med kraftiga kurssvängningar och statliga ingripandet i bankväsendet. Först tidigast på måndag kommer handeln i gång igen.

En annan huvudvärk är den isländska valutan. Få vill idag handla med isländska kronor sedan kronan åkt rutschkana den senaste tiden.

Varje dag kommer nya bevis på att regeringen inte har riktig kontroll över situationen utan måste fatta nya beslut från stund till stund.

Sören Granath, Reykjavik
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista