Riksbanken kritiseras av ex-chef

Det behövs en kraftig sänkning av reproräntan, och en allmän bankgaranti, det säger Kerstin Hessius, vd för tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef. Hon riktar också hård kritik mot Riksbanken.

– Jag upplever att man inte har förstått allvaret i den här krisen. Man kommer ut väldigt sent med åtgärder och man gör det väldigt reaktivt. En centralbank ska ligga före, inte ligga efter och där tycker jag att man har fokuserat alldeles för mycket på historisk information och inte förstått att vi befinner oss i en allvarlig förtroendekris, säger Kerstin Hessius.

Men att Riksbanken varit för passiv, det håller inte Svenskt Näringslivs vd och tidigare riksbankschefen Urban Bäckström med om.

– Det är alltid lättare att sitta på läktaren och kritisera Riksbanken, jag måste säga att jag tycker att svenska myndigheter gör ett väldigt bra jobb, säger Urban Bäckström

De åtgärder som Kerstin Hessius vill se är att Riksbanken sänker reporäntan med ett par procentenheter för att få ner bankers, företags och privatpersoners lånekostnader samt lindra effekten av finanskrisen. Det trots att dagsfärska inflationssiffror visar på en stigande inflation.

Men eftersom konjunkturen är på väg nedåt så kommer också inflationen att sjunka säger hon. Hon får medhåll från Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi.

– Jag tror att det kommer att behövas under hösten. Jag har svårt att se att hänsynen till inflationsmålet ska vara något problem. Med mycket kraftig försvagning och de effekter det kommer att ha på oljepriser och livsmedelspriser som har dragit upp inflationen så kommer med all sannolikhet inflationen att falla ganska snabbt, säger Lars Calmfors.

Utöver räntan så vill Kerstin Hessius att staten utfärdar en garanti för de svenska bankerna.

Efter att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs har förtroendet för bankerna minskat och marknaden stannat upp. Staten måste gå in för att förtroendet ska komma tillbaka, säger Kerstin Hessius.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista