Brittiska kommuner oroliga för pengarna

Brittiska regeringen har lovat att försöka hjälpa omkring 300 000 britter med att få tillbaka pengar som de har i en av de krisdrabbade isländska bankerna IceSave. Samtidigt visar det sig också att ett stort antal kommuner också är oroliga för pengar som de har investerat i isländska banker och vill ha hjälp från staten.

– Vi tycker att finansdepartementet ska ge samma garantier till kommunerna som till privatpersoner, vi har ju följt regeringens råd och spritt våra risker när vi har investerat, säger Edward Welsh från organisationen Local Government Association, som representerar kommunerna i England och Wales.

Organisationen vet inte säkert hur många kommuner som har pengar i isländska banker, men säger att det är omkring 100 stycken, kanske fler och att det sammanlagt handlar om över nio miljarder kronor.

Ännu mer pengar blir det om man räknar in 15 polismyndigheter som också har pengar i bankerna.

När det gäller kommunerna så har till exempel Kent drygt 600 miljoner kronor i isländska banker, Dorset och Barnet har vardera cirka 335 miljoner kronor.

Här i London har stadsdelen Westminster cirka 200 miljoner kronor i bankerna, medan Transport for London som driver kollektivtrafiken har nästan en halv miljard kronor.

Local Government Association hoppas på ett snabbt besked från finansdepartementet, för att få hjälp med de här extra kostnaderna. Men blir det inte så, så riskerar kostnaden att hamna hos skattebetalarna, tror Eric Pickles, parlamentsledamot för det konservativa Tory-partiet.

– I så fall blir det skattebetalarna som får betala och vi talar om en stor kostnad, säger Eric Pickles till brittiska BBC.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista