Akupunktur är bland det som ifrågasätts i boken. Foto: M. Spencer Green/Scanpix.
Ny kritisk bok:

"Alternativmedicin ofta verkningslös"

Alltför många metoder som används i sjukvården saknar bevisad effekt och borde gallras ut. Ännu fler alternativmedicinska behandlingar är helt verkningslösa. Det är budskapet i en ny bok som är en kritisk uppgörelse med bland annat akupunktur, homeopati och örtmedicin.

Vissa behandlingar kan till och med vara farliga, säger Edzard Ernst, själv professor i komplementärmedicin och en av bokens författare, som på fredagen besöker Sverige.

– Det finns så mycket missledande information om alternativmedicin därute att man praktiskt taget riskerar sin hälsa om man så mycket som rör vid de där böckerna, säger Edzard Ernst.

Tillsammans med vetenskapsjournalisten Simon Singh har han granskat de vanligaste alternativen till traditionell sjukvård. De har gått igenom piller, pulver, krämer, nålar, kristaller, magneter, massage och meditation med mera.

De flesta alternativa behandlingarna är antingen obevisade eller saknar effekt fullständigt. I vissa fall kan de till och med vara farliga.

Ändå används de av miljoner människor och Edzard Ernst tror att det beror på att den traditionella sjukvården har misslyckats.

– Människor vänder ryggen åt skolmedicinen eftersom läkarna har för lite tid och empati, säger han, men man måste ändå se efter om de alternativa behandlingarna har effekt, säger Edzard Ernst.

Det verkar som om alternativbehandlingarna trots varningarna har en lockelse för många, en orsak är att många hälsomagasin skriver spännande artiklar om hur framförallt kändisar använder olika behandlingar och blir bättre, säger Simon Singh.

Men kändisar har ofta så mycket pengar att de har råd att spendera lite på verkningslösa medel, så är det inte för vanligt folk.

Författarna vill inte döma ut alla former av alternativmedicin, men de tycker att det behövs mer forskning för att se vilka terapier som har vetenskaplig effekt. Sedan kan människor själva välja, säger Simon Singh.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".