Vladimir Putin
Finanskrisen

Nedtystad debatt om rysk ekonomi

Även börsen i Moskva fortsätter att åka berg- och dalbana. Efter raset i början av veckan steg börsen kraftigt på torsdagen. Däremot saknas en offentlig debatt i Ryssland om det ekonomiska läget.

– Förtroendet för USA som ledare för den fria världen och den fria ekonomin är undergrävt för alltid, sa den ryske premiärministern Vladimir Putin på torsdagkvällen.

Citatet fick framskjuten plats i nyhetssändningarna i de statliga tv-kanalerna, liksom det mesta som handlar om finanskrisen i USA. Däremot talas det förvånansvärt lite i rysk tv om den ryska finanskrisen, trots att staten sett sig tvungen att pumpa in tiotals miljarder dollar i lån till bankerna och till stödköp av aktier.

Nu säger flera ledande ryska journalister att det kommit instruktioner direkt från Kreml till både statliga och privata tv-bolagen att undvika alltför starka formuleringar i ekonomirapporteringen.

Ord som ”kollaps” och ”kris” bör undvikas, medan ”fall” gärna får ersättas med ”nedgång”. Men talespersoner för de stora statliga tv-bolagen förnekar att de fått några instruktioner från makthavarna. En av kanalerna, Rossia, ska ändå ha avstått från att sända ett tal av finansminister Alexej Kudrin där han varit alltför frispråkig om de tuffare tider som väntar.

Och tv-tittarna fick inte se när premiärminister Putin försvarade sin finansminister under sitt framträdande igår. Det var kommunistpartiets ledare Gennadij Ziuganov som bett Putin sparka Alexej Kudrin med anledning av finanskrisen. Premiärministern viftade undan förslaget men just detta gick den ryska tv-publiken förbi.

Enligt många bedömare är det bara landets yttersta elit som hittills berörts av turbulensen i den ryska ekonomin. Först om oljepriset faller riktigt mycket kommer hela den ryska ekonomin att känna av nedgången.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista