Riogruppen diskuterade terrorism och narkotika

Presidenter från elva av länderna i Riogruppen har träffades på lördagen i Cuzco i Peru för att diskutera demokrati. Många av dem igen på söndagen i Buenos Aires när Argentinas nye president Nestor Kirchner svär presidenteden.
Temat för Riogruppens möte i Cuzco var som så ofta tidigare nödvändigheten att stärka demokratin på kontinenten. Den här gången koncentrerade man sig på behovet att göra kampen mot terrorismen och narkotikahandeln mer effektiv. Krav på FARC-gerillan Det viktigaste var inte slutresolutionen, ett dokument som alltid haft en tendens att snabbt försvinna i dammiga arkiv. Det viktiga var istället en speciell begäran ställd till FN:s generalsekreterare Kofi Annan att aktivt ingripa för att få den colombianska FARC–gerillan att gå med på vapenstillestånd och inleda allvarligt menade fredsförhandlingar. De latinamerikanska ledarna sade att om inte FARC svarar på FN:s begäran är det nödvändigt att vidta andra åtgärder. En formulering som sannolikt betyder att de latinamerikanska presidenterna ställer sig bakom tanken på att en militär FN–styrka skulle skickas till Colombia. Chavez stödde inte idén Den ende som inte stödde den iden var Venezuelas president Hugo Chavez som var fullt upptagen av egna problem. Chavez ankomst till Cuzco skedde visserligen i en atmosfär av försoning sen hans regering och oppositionen äntligen enats om att hålla en folkomröstning om Chavez fortsatta mandatperiod. Skottlossning i Caracas Men redan innan Chavez lämnade Cuzco hade han och alla andra påmints om hur långt bort försoningen i Venezuela är. Rapporter berättade då att en människa dödats och femton andra allvarligt sårats när det utbröt skottlossning under en oppositionsdemonstration i Caracas i lördags. Under presidentinvigningen i Buenos Aires idag stöter också Fidel Castro till och Hugo Chavez kan kanske känna sig lite mindre ensam. Inte bara narkotikahandel Cuzco-mötet handlade inte bara om demokrati, terrorism och narkotikahandel. Här framfördes också hård kritik mot jordbrukssubventionerna i USA och EU som gör det omöjligt för Latinamerika att konkurrera. Mexicos Vicente Fox och Brasiliens Lula da Silva utsågs till kontinentens talesmän för att driva frågan vidare på nästa G8–möte mellan världens stormakter. Ett spännande uttryck för hur enheten på kontinenten trots allt håller på att ta form; den moderna högern i Fox gestalt tillsammans med den moderna vänstern som Lula står för.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".