Italienskt lokalval avgör Berlusconis EU-taktik

Den här helgen går tolv miljoner italienare till val. En femtedel av landets väljare deltar i ett av de viktigaste lokalvalen på flera år. Utgången kommer till stor del att bestämma hur regeringschefen Silvio Berlusconis ska agera när han tar över ordförandeklubban i EU från den första juli.
Valet gäller två viktiga regioner – särskilt den uppe i nordöstra hörnet av Italien, som heter Friuli Venezia Giulia utgör en viktig termometer på hur stark regeringskoalitionen verkligen är idag. Valet gäller också särskilt den del av koalitionen som består av protestpartiet Lega Nord som häruppe har sitt verkliga styrkefäste. Korruptionsrättegång Dessutom är det val till tolv landsting och nästan 500 kommuner – så valresultatet blir en särdeles opinionsmätning när knappt hälften av regeringstiden passerat. Det här kan förklara det oerhört upphetsade tonläget nu från regeringspartierna inför valet. I främsta ledet står förstås Silvio Berlusconi själv som dessutom måste försvara sig inför slutpläderingarna vid korruptionsrättegången i Milano. Manar till sänkt tonläge Nästan varje dag känner landets president att han måste mana partierna och politikerna att sänka tonläget, att institutionerna hotas om grälandet blir alltför vildsint. En viss enighet har inför valet uppstått på vänsterkanten där man i första hand försöker visa att regeringens politik inte nått de resultat man utlovat. Inflationen har tagit fart och orderingången till industrin rasade senaste månaden med sex procent. Istället för de utlovade skattesänkningarna har det totala skattetrycket ökat eftersom kommuner och landsting måste ta ut nya skatter för att kompensera regeringens nedskärningar. Frågan är om Silvio Berlusconis karisma i massmedia fortfarande är så stark att den döljer svagheten i hans argumentation.
Åke Malm, Rom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".