Eriksson säger nej till att byta ut mp-styrelse

Nästan 500 miljöpartister från hela landet samlas på torsdag i Växjö för att diskutera partiets politik och välja en ny styrelse. Valberedningen vill byta ut mer än halva partistyrelsen men det förslaget döms nu ut av språkröret Peter Eriksson.
– Jag tycker det är för många att byta ut. Den här traditionen som vi har i miljöpartiet att byta ut en stor del ledningen ofta är inte bra, säger Peter Eriksson. – Man bygger inte upp erfarenheter, kunskap och får inte det inflytande som man kan ha om man har en så stor förändring och rotation hela tiden. Jag gillar inte riktigt det. Kritik från Gahrton Miljöpartiets valberedning vill byta ut elva av nitton ledamöter i partiets styrelse. Det här förslaget har tidigare fått kritik av kända miljöpartister som Per Gahrton och förra språkröret Lotta Nilsson-Hedström. Peter Eriksson håller alltså med kritikerna och det blir allt mindre sannolikt att förslaget överlever kongressen. Kritiker petas Fyra av de elva i partistyrelsen som föreslås få sluta brukar pekas ut som särskilt kritiska till miljöpartiets samarbete med regeringen. Vissa i partiet tror att det är därför de petas. Valberedningen förnekar det och säger att de fyra helt enkelt inte har tillräckligt stöd i partiet. Inte heller Peter Eriksson tror att valberedningen försöker tysta kritiker. – Både Maria och jag är ju väldigt kritiska till det samarbete vi har idag och har egentligen inte strävat efter att få det på det här sättet. Så jag tror inte att det hänger ihop med det, det är nog helt andra faktorer som väger in. Euron huvudtema När det gäller politiken är huvudtemat på kongressen euron. Någon strid väntas inte där, snarare är kongressen ett sätt för partiet att visa hur enigt det är i sitt mostånd mot den gemensamma valutan. Mer brännbara frågor kommer också upp. Tre inflytelserika miljöpartister vill förstatliga specialistvården på de stora sjukhusen. Resten av vården ska skötas av kommunerna, landstingen ska avskaffas. Miljöpartiets styrelse säger nej och vill utreda. I den här frågan kan det bli strid på kongressen, tror Peter Eriksson. – Det har litegrann att göra med diskussionen kring privatiseringar och hur man i framtiden ska ha vården över huvud taget i Sverige.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".