Stöd till Irak-krig kan synas i spanskt lokalval

Spanien var ett av de länder som reservationslöst ställde sig bakom USA och kriget mot Irak trots att en överväldigande majoritet av spanjorerna var emot. Det här kan få konsekvenser för regeringen i dagens lokal och regionalval.
Den konservativa premiärministern José María Aznar har själv jämfört sig med en tjurfäktare inför de här valen. Tjuren är i det här fallet spanska folket. För Aznar har kritiserats hårt den senaste tiden. Först var det regeringens hantering av oljekatastrofen när tanken Prestige sjönk i november som fick spanjorerna att gå man ur huse och demonstrera i hundratusental. När Aznar sedan stöttade USA:s invasion av Irak, trots att 90 procent av spanjorerna var emot det, fylldes gatorna av demonstranter igen. Att det spanska kulturcentrumet i Casablanca i Marocko sedan utsattes för ett attentat förra helgen såg socialisterna som i oppositionen som en direkt följd av Aznars politik i Irakfrågan. – En politik som gör att vi hamnar på den internationella terrorismens lista är inte bra för Spanien, sade oppositionsledaren José Luis Rodríguez Zapatero. Han menade att Spanien har nog med sina egna terrorister i Baskien och det här blir de första valen sedan den baskiska terrororganisationen ETA:s politiska gren förbjöds i vintras. Det verkar som om Aznars hårda linje har fungerat. ETA har i alla fall inte mördat någon sedan i februari. Att dagens val är så viktiga beror på att de är en generalrepetition inför parlamentsvalen nästa år. Enligt en gallup-undersökning nyligen hade oppositionen gått om regeringspartiet och det är därför framförallt Aznar har fört en kampanj som om det gällde parlamentsval. De allra senaste opinionsundersökningarna tyder på att Aznars satsningar kan ha lyckats. Aznar visste nämligen att utrikespolitik traditionellt sett inte har varit någon viktig valfråga. Om det nu ändå skulle visa sig vara det så hoppades han på en snabb seger i Irak och på att kriget sedan skulle vara glömt.
Petra Socolovski, Madrid
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".