Martti Ahtisaari och hustrun Eeva Irmeli Hyvärinen efter beskedet om fredspriset. Foto: Scanpix.

Nobels fredspris till Martti Ahtisaari

Nobels fredpris 2008 tilldelas Martti Ahtisaari, Finlands tidigare president och aktiv fredsmäklare bland annat i Namibia, Indonesien och Kosovo. Ahtisaari har under 30 år utfört en fredsgärning i Alfred Nobels anda enligt den norska Nobelkommittén.

Martti Ahtisaari var Finlands president fram till år 2000. Före och efter detta har han arbetat med olika fredsuppdrag för FN. Priset får han för att han under 30 års tid ha arbetat med konfliktlösning på flera olika kontinenter.

Ole Danbolt Mjös, den norska Nobelkommitténs ordförande sa i motiveringen att Ahtisaari har gjort en stor insats för freden på flera kontinenter. Han har under 30 år verkat för en fredligare värld i Alfred Nobels anda.

– Jag är tacksam och positivt överraskad, sade Ahtisaari till norska NRK.

Ahtisaari framhöll sitt fredsarbete i Namibia som det viktigaste han gjort under sin karriär.

-Framför allt för att det tog så lång tid, sade Ahtisaari som på en direkt fråga sade att han hoppades kunna fira priset ”med familjen och nära vänner” i kväll.

Martti Ahtisaari är född 1937.

Efter en lång karriär på Finlands UD samt i FN:s tjänst med bistånd som specialitet utsåg president Urho Kekkonen honom till ambassadör i Tanzania 1973.

1977 utsågs han till FN-kommissionär för Namibia och ledde från 1989 landets övergångsfas till självständighet.

1994 segrade han i Finlands presidentval som kandidat för socialdemokraterna. Under presidenttiden förekom schismer med dåvarande statsministern Esko Aho om hur mycket utrikespolitisk makt presidenten ska ha. Ahtisaari var en stark förespråkare för Finlands EU-medlemskap. Han avstod från att kandidera till omval år 2000.

När han valdes till Finlands president var han en tämligen okänd person där hemma. Han kom direkt från Namibia där han för FN:s räkning lett landet under en uppbyggnadstid.

I mars 1999 började Nato bomba det som då återstod av Jugoslavien, Serbien och Montenegro, för att på så sätt få slut på konflikten mellan serber och kosovoalbaner. I slutet av maj inledde Martti Ahtisaari samtalen med den dåvarnade serbiske presidenten, Slobodan Milosevic, som ledde fram till ett eldupphör i juni.

Efter att tsunamin hade ödelagt stora delar av Acehprovinsen i Indonesien kallade Martti Ahtisaari separatistgerillan GAM och företrädare för indonesiska regeringen till fredssamtal och där nådde Athisaari sin största framgång, den fred gerillan och regeringen enades om håller fortfarande.

Det senaste fredsmäklaruppdraget blev också det svåraste. När Ekots utrikesreporter Christina Gustafsson träffade honom i Stockholm inför de första kontakterna mellan Kosovos albaner och den serbiska regeringen gratulerade hon honom till att ha fått ett av de svåraste uppdrag man kan tänka sig. Men Martti Ahtisaari är en optimist och det var han även den gången. Han hade en stark tro på att lyckas och även om han fick mycket kritik så blev lösningen för Kosovo i stort sett den han föreslog.

Ahtisaari grundade för några år sedan Crisis Management Initiative, CMI. Under 2005 lyckades hans organisation få parterna i den indonesiska Acehkonflikten att skriva under ett fredsavtal.

Senare utsågs Ahtisaari till FN:s speciella sändebud för att reda ut Kosovos framtida status och han blev därmed en nyckelfigur i arbetet som ledde fram till Kosovos självständighet i våras.

197 kandidater hade nominerats till den norska Nobelkommittén.

Den norska Nobelkommittén har lyckats hemlighålla vem som skulle få fredspriset så effektivt att inga säkra förhandsfavoriter har utkristalliserats i medierna. Ole Danbolt Mjös, den norska Nobelkommitténs ordförande har sagt att hans mun ”är stängd med sju lås.”

Utrikesminister Carl Bildt tycker Martti Ahtisaari är en bra fredspristagare.

– Han förtjänar priset. Det är ingen tvekan om det.

Att Ahtisaaris största insatser ligger en bit tillbaka i tiden är dessutom rätt tänkt av Nobelkommittén anser Bildt.

– Acehavtalet har hållit ett antal år och det är betydelsefullt.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista