Spanien

Nya trick i fastighetskrisens spår

Finanskrisen i Spanien leder till ovanliga manövrer i marknadsföring för att locka kunder. Landet är hårt drabbat och har i dag den högsta arbetslösheten i Europa. Byggsektorn har varit motorn i ekonomin, men nu har fastighetsbubblan spruckit och lett till ovanliga erbjudanden.

”Två lägenheter till priset av en” är vad fastighetsmäklaren Salsa Inmobiliaria i Malaga nu går ut med på sin hemsida. Den som köper en fyrarummare i deras nybyggda radhus vid terrasserna Miraflores får dessutom helt gratis en etta i bostadsområdet Torre del Mar.

Priset bekräftar vad bilderna visar, att man blir ägare i ett ganska luxuöst område. Fyrarummaren kostar 7,5 miljoner kronor, så budet har sockrats med en extra lägenhet.

Överallt i Spanien har fastighetsmarknaden rasat kraftigt. På Solkusten kring Malaga står tiotusentals nybyggda bostäder tomma. Varken spanjorer eller till exempel britter klarar numera att satsa på fritidshus, så försäljningen har sjunkit med 70 procent på drygt ett år.

Ett annat udda erbjudande i det hårt trängda läget i Spanien kommer från banken Banesto. Den erbjuder en gratis bil i utbyte mot ett nytt bankkonto. Kunden måste låsa en insättning på minst 18 000 euro, ungefär 175 000 kronor i två år utan ränta för att få bilen.

Banesto vill få in kontanter i banksystemet och samtidigt hjälpa bilbranschen, som noterar stora ras i försäljningssiffrorna. Banken Banesto har tidigare lockat med platt-tv, men ökar nu på belöningen. 

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista