Jönköping först med frystorkning av döda

Frystorkning av döda kan bli ett alternativ till traditionella begravningsmetoder. Tekniken som diskuterats ett par år är nu i stort sett klar att ta i bruk och världens första fullskaleanläggning planeras nu i Jönköping.
– Det är ju många människor som tycker det här med naturen, kretsloppet och miljöhänsyn är viktigt och det tar man ju verkligen när man väljer frystorkning, säger Lennart Angselius är kyrkogårdschef . Kroppen sönderdelas Inom kort kan frystorkning bli ett alternativ till kistbegravning och kremering. Frystorkning går till så att man doppar den döde i flytande kväve som får kroppens beståndsdelar att sönderdelas av kylan. Fragmenten skakas sedan isär och man kan ta hand om miljöfarliga ämnen som till exempel kvicksilver från tänderna. Inga gifter Därefter kan man välja att kremera utan risk för giftiga rökgaser eller begrava stoftet i en förpackning i matjorden med snabb förmultning. Lennart Angselius ser förutom kretsloppstänkandet en rad praktiska fördelar – Man kan ju då återanvända väldigt mycket gravplatsmark, man kan göra en enklare typ av kyrkogård till exempel där naturen det som dominerar. För det krävs ju naturens medverkan att hela det här kretsloppstänkande ska fungera. Inom ett år i Jönköping Idén med frystorkning presenterades för ett par år sen och forskarna tror nu att tekniken ska finnas klar inom kort. Jönköping som ändå måste bygga om rökgasreningen för krematoriet står nu först i kön och hoppas komma igång kanske inom något år. Men trots alla fördelar känns tanken på frystorkning främmande för många. – Jag tycker det låter ruggigt. Det är inte något man är uppfostrad med att man ska göra så med avlidna, säger Agneta Gustavsson,. – Det har jag svårt att tänka mig, säger Niklas Dahlberg. – Det låter lite konstig men det är väl säkert jättebra för miljön och så, säger Rosmarie Gustavsson. Skulle du kunna tänka dig det själv? – Ja, jag vet inte. Kanske. Det är inget man har varit med om och så det tar tid att vänja sig. Kyrkogårdschefen Lennart Angselius tror att det handlar om att vänja sig vid något nytt och själv är han inte främmande för en sådan begravning. – Jag tror att det här miljötänkandet har kommit till människorna nu och de som tänker lite djupare på detta. Det är ju ändå en förpackning att göra sig av med. När det är dags för dig en gång, kan du tänka dig frystorning då? – Kan jag mycket väl tänka mig eftersom jag jobbar med parker och natur så kan man återgå till den, och vara delaktig i kretsloppet. Jag tycker det är en vacker tanke, säger Lennart Angselius.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".