Priser på bostadsrätter fortsätter nedåt

Priset på villor ligger stilla medan bostadsrättspriserna fortsätter att gå ner. Senaste året har priset på bostadsrätter i hela riket minskat med sju procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik.

– Man får sätta det i perspektiv, hur mycket priserna på bostäder har ökat under hela 2000-talet. Så det är klart att det ju inte är speciellt mycket men vi är inne i en orolig period nu och det innebär att priserna på bostadsrätter har sjunkit, säger Per Johnler, vd på Fastighetsbyrån.

Villapriserna i landet har ökat med två procent under det senaste året men för bostadsrätter är det bara minussiffror. Rikssiffran för bostadsrätter är minus sju procent det senaste året och de tre senaste månaderna är nedgången fem procent.

Men tittar man på storstäderna har priserna på bostadsrätter sjunkit ännu mera, minus tio procent i centrala Stockholm under det senaste året. Enbart i september månad sjönk priserna på bostadsrätter i Stockholm med sex procent.

I Storgöteborg har priserna på bostadsrätter sjunkit med tio procent under det senaste året och i centrala Malmö ligger priset på minus 17 procent.

Anledningen till det här är att storstadsområdena är mer konjunkturkänsliga och att finansoron påverkar mer där. Men något prisras på 20-30 procent är det alltså inte tal om.

– Nej, men det är så att ens bostad styrs av livsförändringar. Man gifter sig, får barn, skiljer sig och man måste byta bostad, och det kommer att ske fortsättningsvis och det sker också i dag. Jag pratade med vår mäklare i Göteborg och han sa att det inte är något stopp på marknaden, vi har aktivitet på marknaden. Det är klart att folk är oroliga men det men vi kommer att bo även fortsättningsvis, säger Per Johnler, vd på Fastighetsbyrån.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".