Migranter drunknade utanför Jemens kust

Uppdaterad 16:38
Omkring hundra migranter befaras ha drunknat efter att ha tvingats ner i vattnet av människosmugglare utanför Jemens kust igår. Flyktingarna kom från krigets Somalia.

– När de nästan var framme, bara en halvmil utanför Jemens kust, kom en liten båt och hämnade upp ett tjugotal av flyktingarna och resten tvingades ned i vattnet av människosmugglarna och bara runt 40 av dem lyckades simma iland och larma myndigheterna. Men det var redan för sent, resten av de omkring 150 passagerarna i båten omkom, säger chefen för FN:s flyktingkommissariat UNHCR i Jemen, Claire Bourgeois.

Båten kom fullastad med människor flyende från krigets Somalia, en resa som tar tre dygn och är enormt svår att genomföra.

Bara i år har över 600 personer anmälts döda eller saknade efter att ha försökt ta sig över Adenviken från Somalia till Jemen. Ändå är det flera tusen som varje år betalar stora pengar till människosmugglare och riskerar livet för att göra resan nedträngda i små båtar med över hundra personer ombord.

Det är bara ett par månader sedan en liknande händelse inträffade utanför Jemens kust, säger Claire Bourgeois. 

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista