Ryssland har delvis följt Georgienavtal

Ryssland har delvis levt upp till avtalet om att dra tillbaka sina militära styrkor från Georgien. De sa på fredagen Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner, som befinner sig i Georgien för att på EU:s uppdrag kontrollera att de ryska styrkorna har levt upp till sina åtaganden.

Tidsfristen för reträtten löpte ut på fredagen enligt det vapenvileavtal som medlades fram av Frankrike efter kriget mellan Ryssland och Georgien.

EU:s utrikesministrar kan nästa vecka besluta om unionen är redo att återuppta förhandlingarna med Ryssland om ett strategiskt partnerskapsavtal. Tills vidare ligger förhandlingarna på is i väntan på att det ska klarna om Ryssland har respekterat vapenvileavtalet i Georgien.

Den georgiska regeringen anser inte att den ryska reträtten är fullbordad så länge rysk trupp finns kvar i utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista