Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strejken har kostat Kommunal 220 miljoner hittills

Fram till idag, måndag när de senaste strejkvarslen träder i kraft har konflikten kostat Kommunal minst 220 miljoner kronor i ersättning till de strejkande, enligt Ekots beräkningar. Stora utgifter men knappast så stora att de blir någon press på Kommunals ledning att pruta på kraven.
– Vad vi vet om strejkkassan är att den är ganska omfångsrik. Det får nog gå ganska långt innan det blir avgörande för om man ska minska konfliktnivåerna eller ge upp eller så, menar arbetslivsforskaren Christer Törnqvist vid Göteborgs universitet. Det enda som Kommunal har sagt om sin strejkkassa är att den vid årsskiftet 2001–2002 var på närmare 1,9 miljarder kronor och om vi utgår ifrån att den var ungefär lika stor när strejken började så är hittills omkring en niondel av pengarna förbrukade. 90 miljoner den här veckan Den här veckan med drygt 47 000 medlemmar i strejk så försvinner ytterligare omkring 90 miljoner i strejkersättning och med den takten räcker strejkkassan i ytterligare ungefär fyra månader. För kommuner och landsting är det tvärtom: strejken gör att deras utgifter minskar radikalt. Hittills har de sluppit betala ut omkring 500 miljoner i kronor i löner och arbetsgivaravgifter. Rejäl vinst för arbetsgivaren Men den vinsten kan krympa när strejken är slut genom att till exempel barnomsorgsavgifter måste betalas tillbaka och övertidsersättningar till anställda som måste ta sig an det som inte blivit gjort under konflikten. I vilket fall som helst så lär det bli en rejäl vinst för arbetsgivarsidan men forskaren Christer Törnqvist tror inte att det påverkar hur arbetsgivarnas förhandlare agerar. – Själva poängen med kommunal- och landstingsverksamhet är att upprätthålla någon sorts service även om det kostar så jag hoppas att det inte spelar någon roll i alla fall, säger Christer Törnqvist.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".