Nytt försök till fred i Israel-Palestinakonflikten

Efter den israeliska regeringens klartecken på söndagen till färdplanen för fred inleds nu ett nytt försök att mäkla fred mellan israeler och palestinier. Men det är många hinder som skall övervinnas innan det målet nås.
Om man får tro kommentarerna kring det israeliska klartecknet så är det knappt någon i regeringen som jublar över den här fredsplanen. Ett sockrat giftpiller, har den kallats. Planen innebär bland annat att man godkänner palestiniernas rätt till en egen stat som skall utropas år 2005. Israel accepterar för USA Att färdplanen trots allt, efter omröstning, antogs av regeringens majoritet beror sannolikt på att ett nej skulle skada Israels relationer med USA. Bland israelerna i allmänhet finns en stor tveksamhet. Opinionsmätningar som har gjorts visar att en majoritet inte gillar planen och många tycker att det överhuvudtaget är meningslöst att prata med palestinierna. – Jag tror inte man kan skapa fred med araberna, säger en kvinna. Araberna agerar inte rationellt, säger hon och fortsätter, därför går det heller inte att komma fram till något med dem. Palestinier irriterade över Israels undantag På den palestinska sidan visar man en tydlig irritation över att USA, för att få israelerna med på färdplanen, har lovat att ta hänsyn till deras invändningar mot planen. Några sådana utfästelser har inte palestinierna fått. De vill istället att den sätts i verket helt oförändrad som det ursprungligen var tänkt. Inga nya bosättningar I ett första steg ska då israelerna dra sig tillbaka till de gränser som gällde innan det palestinska upproret började för snart tre år sedan och inga nya bosättningar får byggas. Av palestinierna krävs att de stoppar terrorattackerna mot Israel och avväpnar de militanta grupperna. Grupper som inte alls är intresserade av att den här fredsplanen blir verklighet utan kommer att göra allt för att sabotera den.
Christer Fridén, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".