Mona Sahlin

Sahlin backar om v i samarbete

Uppdaterad 17:02
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin backar på fredagen från beskedet i onsdags om att vänsterpartiet inte kan ingå i en framtida regeringskoalition om vänsterblocket vinner valet 2010.

I onsdags sa Mona Sahlin att vänsterpartiet inte ens var välkommet även om partiet gick med på kraven kring det ekonomiska regelverket. I dag sträcker Mona Sahlin ut en hand till vänsterledaren Lars Ohly och säger att dörren inte alls är stängd.

– Om dörren uppfattades som att vi aldrig velat ha med vänsterpartiet, så var det fel. Jag kommer nu att höra av mig igen till Lars Ohly, som jag haft mycket kontakt med och skriva ett brev till honom där jag föreslår att vi träffas, säger Mona Sahlin.

I brevet till Lars Ohly, som Ekot nu tagit del av, är inte dörren för vänsterpartiet längre stängd. Mona Sahlin skriver i stället att socialdemokraternas högsta ledning vill ha en fortsatt diskussion med vänsterpartiet men villkoret att Lars Ohly måste gå med på att följa överskottsmål och utgiftstak i budgeten står fast.

I onsdags lät det annorlunda. Då fanns inte vänsterpartiet med när Mona Sahlin och de miljöpartistiska språkrören presenterade sitt regeringsalternativ. Så här sa Sahlin då, på en fråga från Ekot.

Så vänsterpartiet är helt uteslutet från en eventuell regeringssamverkan om ni vinner valet 2010?

– Som jag sagt många gånger, det här är den koalitionsregering som vi tänker möta väljarna med 2010.

Uttalandet i onsdags väckte starka reaktioner. Ledande LO-företrädare har öppet kritiserat Sahlin för att hon stängde dörren för vänsterpartiet.

Ekot har på fredagen talat med en rad medlemmar ur socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott och de har alla sagt att dörren inte kan vara stängd för vänsterpartiet.

Under torsdagen och fredagen skickade Sahlin ut ett förtydligande till de socialdemokratiska riksdagsledamöterna om att vänsterpartiet fortfarande har en möjlighet att komma med i en koalitionsregering. På fredagen satt Sahlin också i telefonkonferens med hela verkställande utskottet och alla distriktsordföranden och förklarade att dörren för vänsterpartiet fortfarande är öppen.

Mona Sahlin förstår att hennes uttalande i onsdags uppfattades som en stängd dörr för vänsterpartiet.

– Ja, det kan jag förstå. Men jag vill också betona att om dörren är öppen, vilket jag nu säger att den är, så är den inte villkorslöst öppen. Det kräver som sagt inte bara att jag öppnar en dörr utan också att vänsterpartiet visar att de vill gå in genom dörren, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista