Svenska företag får släppa ut mycket mer koldioxid

Svenska företag kommer att få släppa ut betydligt mer koldioxid. Det är den så kallade Flex Mex-utredningen som inom ett par veckor väntas föreslå att de svenska företagen ska tilldelas kvoter som är betydligt större än dagens utsläpp, enligt vad Ekot erfar.
Omkring 300 svenska företag inom energiproduktion, järn och stål och skogsindustri kommer från 2005 att kunna handla med sina utsläpp av koldioxid. Det är en av de möjligheter som ges i Kyotoavtalet om klimatet. Men det är osäkert om handeln kommer att innebära några positiva miljöeffekter. Handeln med utsläppsrätter ska bli en av metoderna för att uppnå målet i Kyotoavtalet för att minska utsläppen av växthusgaser. Det innebär att de företag som lyckas bra med att minska sina koldioxidutsläpp kan sälja utsläppsrätter till andra företag som inte är lika framgångsrika. Kvoten stiger med produktionen Flex Mex-utredningen väntas föreslå att de 300 företagen tilldelas en kvot som ligger långt över dagens utsläpp. Man utgår då ifrån prognoser från företagen om kommande behov av utsläpp beroende på ökad produktion. Dagens koldioxidutsläpp från industri och värmeproduktion uppgår idag till 19 miljoner ton, tilldelningen av utsläppskvoter föreslås bli 24 miljoner ton. Men om man utgår från hur utsläppen såg ut 1990 som ju är basår för Kyotoavtalet, då blir kvoten nästan 70 procent högre. Nu är utredningen medveten om att den här generösa tilldelningen av kvoter kan skapa konflikter med andra sektorer övrig industri, transporter, bostäder och service. Därför överlåter utredningen åt regeringen att avgöra hur hög handelskvoten ska få vara och hur fördelningen ska se ut i andra sektorer. Osäkert om det leder till minskade utsläpp Det framgår av utredningen att det är ytterst osäkert vilken effekt handeln med koldioxid kommer att få om den verkligen leder till minskade utsläpp. Utredningen räknar med att Sverige kommer att köpa mer hetluft än man säljer. Man skulle till exempel kunna köpa utrymme för koldioxidutsläpp från en tysk energiproducent som har minskat sina utsläpp av koldioxid genom att gå över från kol till gas. Men i värsta fall blir handeln med koldioxid bara transaktioner som leder längre och längre från målet om minskade utsläpp vid källan. Ökad press på andra sektorer Utredningen påpekar nämligen att utsläppshandeln förmodligen leder till att pressen ökar på andra sektorer att minska sina utsläpp för att man ska uppnå klimatmålet. Då kan man peka på att också andra sektorer ökar sina utsläpp: utsläppen från transportsektorn till exempel ökar i hela Europa, i Sverige har utsläppen från transporter ökat med tio procent sedan 1990.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".