Flera banker sänker räntan

Flera svenska banker sänkte på torsdagen och fredagen sina bundna bolåneräntor. Det gäller bland annat Nordea och Länsförsäkringar. Men den rörliga räntan har inte sänkts, och det hänger ihop med vad det kostar för bankerna att i sin tur låna pengar.

– Bankens upplåningskostnad beror på en massa saker och styrs inte enkom av vad riksbanken gör. Så Riksbankens sänkning nu påverkade de långa räntorna men inte de korta, säger Petra Eklund, chef för privatmarknad på Nordea

Nordea beslutade på fredagen att sänka den bundna bolåneräntan med 0,40 procent. Länsförsäkringar med mellan 0,15 och 0,30 procent.

Nu senast bestämde sig Stadshypotek att på måndag sänka sina långa räntor upp till 0,50 procent och Swedbank om att sänka sina upp till mellan 0,40 och 0,54 procent. Också det på måndag.

Men att det skulle röra sig om någon vändning som kommer att bestå vill inte Petra Eklund skriva under på. Sänkningarna av den bundna räntan tror hon heller inte behöver betyda att den rörliga räntan kommer att följa efter.

– Tyvärr så är det här långt ifrån över tror jag, utan man får ta en dag i taget.

Tror du att det här kommer att betyda någonting för bostadsmarknaden den närmaste tiden?

– Nej, ja har svårt att tro att det här påverkar nåt större, det tror jag inte, säger Petra Eklund, chef för privatmarknad på Nordea.

Emma Eneström
emma.enestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista