A-kassorna räknar med ökad arbetslöshet

Den svenska arbetsmarknaden försvagas i en allt snabbare takt. Varslen om uppsägning nästan fördubblades under årets nio första månader jämfört med samma period förra året. För första gången sedan 1981 ökade arbetslösheten från augusti till september.

På IF Metalls a-kassa förbereder man sig på att ta hand om fler arbetslösa säger kassaföreståndaren Åke Ljunggren:

– Vi har en organisation som är spridd i hela landet. Det innebär att vi är nära medlemmarna vid framför allt stora varsel då vi kanske kan åka ut och informera. Fär det är information som är det viktiga.

När tror ni att arbetslösheten börjar stiga inom er grupp?

– I slutet på året börjar den nog stiga och så toppar den väl framme i vår men det är svårbedömt just nu. Hela havet stormar. Är det en finansiell kris eller är det en strukturell kris eller är det en riktig lågkonjunktur och hur stor är den?

Frågorna är fler än svaren när IF Metalls a-kassa försöker göra framtidsprognoser.

Industrin är den bransch där varslen ökat mest, en fyrdubbling på ett år enligt Arbetsförmedlingen. I september varslades totalt 8 000 personer om uppsägning och hittills i oktober ytterligare 6 200, många av dem på Volvo Personvagnar. Sett till helåret är det nära en fördubbling jämfört med förra året.

För första gången på 27 år ökade arbetslösheten från augusti till september, en ökning som beror på att de unga arbetslösa har blivit fler.

-– Normalt sett brukar arbetsgivare anställa i större utsträckning den här tiden på året än vad de har gjort i år, säger Lena Liljebäck, stabschef på Arbetsförmedlingen.

– Vår bedömning är att vi nästa månad har en högre arbetslöshet än vi hade för ett år sedan, när det gäller antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Och vi tror att den kommer att fortsätta öka under nästa år.

De senaste två åren när avgiften höjts har a-kassorna tappat många medlemmar, men Åke Ljunggren tror att de sämre tiderna motverkar den utvecklingen:

– Det känns som om vi tappat färre den senaste tiden. Dels är det väl fler som är oroliga med varsel, dels har förbundet ökat medlemsaktiviteten. Fackliga företrädare försöker få in medlemmar i facket och då kommer de in i a-kassan också, säger Åke Ljunggren på IF Metalls a-kassa.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista