President Bush på väg för att göra sitt uttalande om finanskrisen. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

Bush om krisen: Vi kan lösa den

USA:s president George Bush försökte i dag lugna det amerikanska folket med anledning av den djupa finanskrisen. Det finns ingen anledning till panik, regeringen vet hur krisen ska lösas, sa han.

President Bushs korta framträdande kom dagen efter att botten helt verkade ha gått ur den amerikanska börsmarknaden.

Men den som hoppades på besked om några nya åtgärder lyssnade i stort sett förgäves.

Bush gick mest igenom det som redan vidtagits och huvudbudskapet var alltså att de amerikanska medborgarna, enligt presidenten, kan vara säkra på att myndigheterna har läget under kontroll.

Problemet är bara att alla de åtgärder han redogjorde för hittills inte fungerat.

Mot slutet av sitt tal kom ändå Bush med den hittills tydligaste antydan om att hans administration överväger att gå in med statligt ägarkapital i amerikanska banker för att öka tilltron till finanssektorn.

Bush betonade också att det är bara tillsammans med andra länder som man kan göra något och senare idag i Washington möts finansministrarna inom G7, de sju ledande industriländerna, för att försöka hitta en gemensam väg ut ur krisen.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".