Den typiske Sd-väljaren är en ung, lågutbildad man med rötterna på landsbygden. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Lågt politikerförtroende bland Sd-väljare

Sverigedemokraternas väljare har mycket lågt förtroende för politiker och har under lång tid byggt upp en besvikelse över att de etablerade partierna inte uppmärksammar deras problem. Det framgår av en ny analys av partiets väljare i boken ”Regeringsskifte - väljarna och valet 2006”.

Henrik Oscarsson, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet säger att många av partiets väljare inte känner att politikerna lyssnar på dem.

– Sverigedemokraternas väljare skulle man kunna beskriva som de icke-representerade. Det är alltså väljargrupper som under lång tid byggt upp en frustration över att de etablerade partierna inte lyssnar, inte beskriver verkligheten på ett sätt som de själva känner igen, inte uppmärksammar problem som har med brottslighet att göra, som har med integration och flyktingpolitik att göra.

– Det är väljargrupper som tidigare inte har hittat hem till något parti, där politikerförtroendet verkligen är i botten, säger Henrik Oscarsson.

En ung, lågutbildad man med rötterna på landsbygden, och med mycket lågt förtroende för politiker. Enligt analysen, stereotypen av den Sverigedemokratiske väljaren.

Två tredjedelar av partiets väljare är män, medelåldern är låg och drygt 60 procent klassificerar sig själva som arbetare. Det är en högre andel arbetare än vad som finns både bland vänsterpartiets och socialdemokraternas väljare

Men det som särskiljer den Sverigedemokratiske väljaren allra mest är det låga förtroendet för politiker. Bland väljarna i genomsnitt är det nästan hälften som säger att de känner förtroende för politiker. Bland Sverigedemokraternas väljare är siffran 11 procent.

– Det är de som känner sig väldigt trängda av globaliseringens tendenser och att det mångkulturella samhället breder ut sig. De protesterar mot detta genom ett protestparti mot en samhällsutveckling som man uppfattar som väldigt negativ, säger Henrik Oscarsson.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder känner väl igen bilden av väljarna.

– Den här väljargruppen som har pekats ut är de som har blivit svikna först och främst och fått känna av konsekvenserna av det samhällsbygge som riksdagspartierna står bakom. Det är klart att de känner sig svikna och där är vi ett parti som tar deras intresse i beaktande, säger Björn Söder.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".