Säkerhetskontroller i Malmö hövrätt när rättegången inleddes i Malmö hovrätt. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Flera möjliga domar i Rödebyrättegången

I de pågående hovrättsförhandlingarna om dödsskotten i Rödeby för ett år sedan signaleras det nu om flera olika möjliga domslut. Tingsrättens sensationella frikännande i våras berodde på att man ansåg att mannen som sköt ihjäl en 15-åring och skadade en 16-åring var så sjuk att han inte visste vad han gjorde.

Så här berättade 51-åringen om sekunderna efter skotten.

– Då ser jag två pojkar ligga på marken och jag tänker, herregud vad har jag gjort?

Vad har jag gjort? är fortfarande den centrala frågan. Allting hänger på begreppet uppsåt, det vill säga att man gör något med vett och vilja.

Tingsrätten gick helt på den rättspsykiatriska expertisen som konstaterade att mannen som har flera psykiska handikapp, efter år av trakasserier mot familjen, agerat i ett psykosliknande tillstånd och inte var medveten om vad han gjorde.

Sven Erik Alhem, före detta överåklagare, följer hovrättsförhandlingarna och menar att tingsrättens bedömning troligen inte kommer hålla.

– Det här är ett uppsåtligt handlande, men sedan tror jag att påföljden kommer att bli väldigt måttlig. Jag tror egentligen på en skyddstillsyn.

Chefsåklagare Tommy Clevenhult försöker visa på ett uppsåt genom att framhålla att 51-åringen, då han konfronterades av ungdomsgänget på natten, var tvungen att ladda om flera gånger fram till det sista dödande skottet:

– Från cirka en meters håll skjuter han honom i bröstet snett uppifrån och då har han gått efter honom cirka 21 meter om man mäter.

Åklagaren har yrkat på mord och mordförsök alternativt dråp och dråpförsök, men hovrättens ordförande har nu bett åklagaren precisera sig om även grov misshandel finns med i yrkandet. Hur kan då ett mord bli en grov misshandel?

Om hovrätten menar att det är bevisat att 51-åringen inte hade uppsåt att döda kan han inte heller dömas för mord, men kan man visa att 51-åringen hade uppsåt att skada kan han dömas för grov misshandel.

I det unika Rödebyfallet finns nu en lång rad av möjliga domslut, allt från mord, dråp, grov misshandel, vållande till kroppsskada, sluten psykiatrisk vård, till frikännande på grund av nödvärnsrätten eller det psykosliknande tillståndet.

– Från försvarets sida säger vi att det inte fanns något uppsåt att vare sig döda eller skada eftersom den här mannen över huvud taget inte var medveten om vad han gjorde, säger Vidar Wahlestedt är 51-åringens advokat.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista