Ohly beredd att diskutera med s

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly kommenterade på fredagseftermiddagen Mona Sahlins vändning om vänsterpartiets vara eller icke vara i en eventuell koalitionsregering med vänsterpartierna.

– Det var ett avgörande misstag att enbart gå fram med miljöpartiet. Jag tror att socialdemokraterna börjar inse det och det är naturligtvis bra. Jag har hela tiden sagt att jag finns där när de har haft en intern process som börjat verka. Då kommer jag naturligtvis att prata med Mona Sahlin, säger Lars Ohly, vänsterpartiets partiledare.

– Men det viktigaste för oss är att vi inte har ett samarbete mellan socialdemokraterna och miljöpartiet och ett annat mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet, utan vi ska forma en slagkraftig opposition som står för en radikalt annorlunda politik än dagens, som förstärker rättvisan och välfärden. För att det ska bli möjligt måste alla tre partier vara med.

Är ni beredda att säga ja till de ekonomiska regelverken som socialdemokraterna begär att ni ska gå med på?

– Vi har alltid sagt att det inte är de som är det viktiga, utan det viktiga är den politik som förs. Men vi ser dem som hinder för att kunna föra en bra politik. Jag hoppas att den här processen ska leda fram till att vi på allvar kan diskutera hur vi ska ställa om Sverige till en mer rättvis riktning.

Allt villkorslöst gå med på de här budgetnormerna är fortfarande inte aktuellt?

– Man börjar inte ett samtal med att ställa ultimativa krav, det gör inte jag heller. Utan jag säger tvärtom, vi är beredda att diskutera allting. Det viktiga för oss är inte ramverk och regelverk, det är välfärdspolitik och rättvisa, säger Lars Ohly, vänsterpartiets partiledare.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista