Sjunkande priser på spannmål gör nu att prishöjningen på mat stannar av. Foto: Jurek Holzer /Scanpix.

Prishöjningarna på mat stannar av

De kraftiga prisökningarna på mat har stannat av och det kan till och med bli frågan om sänkta priser framöver. Det sägs i en analys från Jordbruksverket. Orsaken är sjunkande världsmarknadspriser på spannmål på grund av stora skördar och lägre efterfrågan.

– Jag tror att prisökningstakten framöver kommer att bli lägre än vad vi sett det senaste året. Framöver kan vi inte se några prishöjningar i jordbrukarledet som skulle motivera starka prishöjningar mot konsumenterna, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket.

Kan det till och med bli fråga om sänkta priser?

– Det är väldigt osäkert. Sett strikt ur jordbruksprisernas utveckling så finns det i varje fall inga skäl att höja priserna, utan snarare att sänka dem.

Det är helgköer i en livsmedelsaffär i Jönköping. Här precis som på andra håll har kunderna fått betala allt mer för varorna i vagnen det senaste året. När det var som värst handlade det om snittökningar kring en procent i månaden.

Men nu har något hänt, ökningstakten har avtagit betydligt till bara någon tiondels procent. Och bakom finns alltså ett prisras på världsmarknaden, inte minst vad det gäller spannmål där det priset nästan halverats sedan i februari.

– Det är säkert både utbud och efterfrågan som kan förklara detta, men vi vet att skördeutfallet globalt sett verkar bli rätt så bra det här året, säger Harald Svensson.

För konsumenterna tar ändå de stora vändningarna på världsmarknaden tid att slå igenom och även om prisuppgången nu bromsas upp hos butikskedjorna så har man ännu inte sett några direkta sänkningar av priset, snarare en stabilisering. Problemet brukar vara de så kallade mellanleden, menar Harald Svensson.

– Inom många områden så är inte konkyurrensen särskilt bra, det gäller såväl industriledet som detaljhandelsledet. De oligopoltendenser som finns kan medföra att man inte anpassar sig uppåt och nedåt i förhållande till kostnadsutvecklingen.

Vilken press ligger det på dem just nu?

– Alla aktörer i samhället har ett ansvar för att svara för effektivitet på sina områden.

Jordbruksverket hoppas alltså att även konsumenterna på sikt ska få märka av lägre matptriser. Samtidigt finns det som vanligt en baksida. I det här fallet för lantbrukarna. Där har många den senaste tiden kunnat kompensera sina kostnader med att man faktiskt också fått bättre betalt, men sjunker nu världsmarkandsprsierna så blir det kännbart för lantbruket.

– Priserna på spannmål har fallit det här året och beroende på hur mycket man har prissäkrat sig kan det bli ett sämre utfall det här året. Vad gäller mjölken vet vi att priserna har fallit mot jordbrukarna, säger Harald Svensson på Jordbruksverket.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista