Mp vill ha kvar undantag i LAS

Trots att socialdemokraterna och miljöpartiet vill regera tillsammans efter nästa val tänker miljöpartiet inte gå med på att ändra undantaget i lagen om anställningsskydd för småföretag. Undantaget är bra, säger språkröret Peter Eriksson.

Bland LO-förbunden finns stark kritik mot att miljöpartiet tidigare ihop med de borgerliga partierna drev igenom att små företag får undanta två personer från lagen om anställningsskydd. Det är inget som finns anledning att riva upp säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

– Det tycker jag inte finns någon anledning till heller. Det finns en särskild situation för småföretag, det måste man också kunna erkänna. Det finns ett större behov av en flexibilitet om man bara är fem personer i ett företag än om man är flera hundra, säger Peter Eriksson.

Enligt Peter Eriksson kommer vänsterpartiet inte att delta i samarbetet miljöpartiet-socialdemokraterna om ett eventuellt maktövertagande efter nästa val.

– När vi nu sätter oss ner och planerar för den gemensamma plattformen mellan miljöpartiet och socialdemokraterna så kommer inte vänsterpartiet att vara med, säger Peter Eriksson.

Så de får sköta sin valrörelse för sig själva?

– Vi har faktiskt erbjudit dem att vara med och de har sagt nej till det, säger Peter Eriksson.

När det gäller krisen för den svenska bilindustrin, anser miljöpartiet att mycket större insatser måste göras än vad regeringen gör. Ökade utbildningsinsatser, men också ökad satsning på forskning.

Miljöpartiet har länge försökt påverka produktionen i riktning mot mindre och bensinsnålare bilar. Peter Eriksson beklagar att ett förslag som partiet tidigare lagt om ökad skatt för stora bränsleslukande bilar inte kunde genomföras.

– Borgerligheten men också socialdemokraterna måste se ses som delvis ansvariga till att Volvo är så utsatt i dag eftersom man har vägrat att gå med på de politiska styrmedel som skulle ha bidragit till att få en utveckling med mer bränslesnåla bilar i Sverige. I stället har då företagen fortsatt att satsa på bränsleslösande bilar som i dag är nästan osäljbara, säger Peter Eriksson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista