Finanskrisen

Fler bankanställda går med i facket

Finanskris och lågkonjunktur gör att fler inom bank- och finanssektorn väljer att gå med i facket. Under september var medlemsinflödet till Finansförbundet det högsta på sex år.

– Telefonerna är mycket varmare än normalt. Det är många oroliga medlemmar som ringer till vårt medlemsregister men också till våra ombudsmän. Vi har också fler förhandlingar än vad vi brukar ha, säger Jan Gerlofstig, kanslichef på Finansförbundet.

Det ökade trycket gäller inte bara Finansförbundet, även Finans- och försäkringsbranschens a-kassa har upplevt ett ökat medlemsinflöde under den senaste tiden.

Det rör sig inte om några stora siffror men är likväl ett trendbrott. Under de senaste månaderna är det fler som går med i a-kassan än ur den och under september var inträdena 94 fler än utträdena.

Tror du att vi står inför stora varsel i den här sektorn?

– I de stora bankerna så vet vi att det hela tiden förekommer förändringar. Man planerar och effektiviserar verksamheten. I de mindre som lever mer på de renodlade affärerna på börsen och så vidare, där tror jag att det finns en stor risk att vi får se minskningar men det är väldigt svårt att sia om framtiden. Vi försöker ha högsta beredskap, säger Jan Gerlofstig.

Gith Bengtsson är personalchef på Swedbank. Hon tror att bankanställda hör av sig till facket i förebyggande syfte. Men hon har inte upplevt att Swedbanks personal varit orolig för egen del.

– Man ser om sitt hus. De är som vilka människor som helst, ungefär som en kund så ser den anställda om detta också. Då ställer man naturligtvis frågor om regler och funderar, säger Gith Bengtsson.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista