Finanskrisen

Finansoro i Europas tigerekonomier

I de baltiska staterna är många oroliga för hur den internationella finanskrisen kommer att drabba dem. De tre länderna har haft en mycket snabb tillväxt efter Sovjetunionens fall. Men utvecklingen har vänt, de baltiska ekonomierna har stagnerat och i omvärlden råder finansiellt kaos. Många hoppas att de nordiska bankerna ska vara till hjälp i krisen.

– Jag är mycket orolig, det känns som om mitt liv står på spel, säger Henrikas Baranauskas.

Han är flygledare i Litauens huvudstad Vilnius där den gamla vackra stadskärnan nu omges av pampiga kontorspalats i glas och betong som strävar allt högre mot himlen. Ett av många tecken på Litauens ekonomiska framgångar.

De baltiska staterna har kallats för Europas tigerekonomier, men tigrarna börjar få det svårt. Inflation och underskott i bytesbalans gör att det har blivit nästan tvärstopp i tillväxten.

I Lettland och Estland talas det nu om ingen tillväxt alls i år, snarare minus.

Litauen kan fortfarande hoppas på plus, säger Gitanas Nauséda, ekonomisk rådgivare på banken SEB i Vilnius. Och det som räddar landet, åtminstone än så länge är bland annat exporten. Litauen är fortfarande konkurrenskraftigt på exportmarknaderna. Under årets första åtta månader ökade exporten med hela 30 procent och det håller ekonomin under armarna.

Och det finns en annan sak som många balter ser som ett ljus i mörkret och det är att ländernas banksystem till stora delar ägs av nordiska banker som hittills har ridit ut de finansiella stormarna relativt väl. Och man hoppas att de vill hjälpa om krisen drabbar Baltikum på allvar.

– Jag vet egentligen inte så mycket om de nordiska bankerna, säger Erika Gudelyté, student i Vilnius, men, fortsätter hon, jag hoppas att de hjälper oss om det blir en svår kris.

Christer Fridén, Vilnius, Litauen
christer.fridén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista