Finanskrisen

Bättre än väntat på New York-börsen

När börsen i New York stängde på fredagen hade den gått ner med 1,5 procent vilket var bättre än man kunnat befara och tydde på vissa förhoppningar på mötet mellan G7-ländernas finansministrar om åtgärder mot finanskrisen.

New York-börsen åkte verkligen berg-och-dalbana på fredagen vilket visar hur otroligt nervös och osäker situationen är. Efter bara några minuter hade den sjunkit med 8 procent, sedan hämtade den sig, efter ett tag låg den på plus 3 procent och den slutade på minus 1,5 procent.

De stora europeiska och asiatiska börserna hade tidigare under dagen bokstavligen rasat. Positivt inriktade börsanalytiker tolkar den måttliga nedgången i USA som att börsen kanske närmar sig ett bottenläge så att aktiekurserna börjar plana ut.

Men bara den här veckan har Dow Jones index fallit med nära 20 procent och fler och fler talar om en renodlad krasch. Möjligen påverkades också New York-börsen positivt av att finansministrarna inom G7, de sju ledande industriländerna, satt sig ner i Washington för att diskutera vad de kan göra för att förhindra att världen halkar ner i ren depression.

Alla där är ense om att länderna måste samordna sina insatser. Frågan nu om G7-ministrarna bara kommer att enas om vissa principer eller om man kommer att besluta om gemensamma konkreta åtgärder.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista