Nya mätare ny marknad för tillverkare

Enligt ett regeringsförslag ska elbolagen senast år 2009 göra avläsningar på kundernas elmätare varje månad. Eftersom manuell avläsning är dyrt, väntas elbolagen montera upp fjärravlästa mätare för sammanlagt uppemot 11 miljarder kronor och tillverkarnas kamp om mätarbeställningarna har redan börjat.
En av de tillverkare som hoppas på stora beställningar är svenska North Node, som delvis ägs av rikskkapitalbolaget Ledstiernan där investeringsansvarige Arne Nabseth redan nu ser att bolagen har börjat beställa fjärravlästa mätare. I fredags antog riksdagens näringsutskott det regeringsförslag som går ut på att Sveriges omkring fem miljoner elmätare inom sex år ska läsas av varje månad. Riksdagen ska rösta om det här förslaget i juni och lagförslaget har kommit till för att kunderna ska få en tydligare koppling mellan den el som förbrukas och det kunderna betalar. I dag kräver lagen bara en avläsning om året och det kan svida rejält för den villaägare som tvingas till oförutsedda inbetalningar för elförbrukning han inte visste att han haft. Börsnoterade riskkapitalbolaget Ledstiernan äger tillsammans med norska Telenor den svenska elmätartillverkaren North Node. Målet för North Node är att ta 15 procent av den årliga elmätarförsäljningen i Sverige och företaget hoppas också på att få fart på försäljningen i grannländerna. Genom en affär med ABB-koncernen tar North Node nu över den del av ABB som tillverkar fjärrvärmemätare och målet för Ledstiernans mätarbolag är att ta 15 procent av marknaden för nya fjärravlästa mätare, marknad som värderas till mellan 6 och 11 miljarder kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".