Perus regering avgår efter mutskandal

I Peru har hela regeringen inklusive premiärminister Jorge del Castillo avgått som följd av en korruptionshärva där flera politiker misstänks vara inblandade i mutor kring stora oljekontrakt.

President Alan García har också upphävt fem avtal med det norska oljebolaget Discover Petroleum, efter att det dykt upp bevis för att presidentens partikamrater diskuterat hur man mot betalning skulle kunna gynna det norska oljebolaget.

Oppositionen har krävt en regeringsombildning sedan det dykt upp ljudinspelningar, som kopplar medlemmar av Garcías parti Apra till mutplanerna kring oljekontrakten. Premiärminister del Castillo nämndes i de ljudupptagna samtalen som en av de inblandade. Tidigare i veckan tvingades Perus gruv- och energiminister Juan Valdivia avgå på grund av skandalen.  

Perus kongress har röstat för att alla olje- och gaskoncessioner som beviljats sedan 2006 ska detaljgranskas. Det handlar om tiotals kontrakt som Peru har slutit med utländska oljebolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".