Sarah Palin

Palin kritiseras för maktmissbruk

Republikanernas vicepresidentkandidat i USA, Sarah Palin, gjorde sig skyldig till maktmissbruk när hon försökte sparka delstatens polischef. Det visar en utredning som Alaskas justitieutskott gjort. Palins agerande var dock inte brottsligt.

Guvernören i Alaska, Sarah Palin, gick för långt när hon försökte få delstatens polischef avskedad. Det anser Alaskas justitieutskott i sin utredning av den så kallade Troopergate-affären.

Sarah Palin har missbrukat sin ställning men det hon gjort är inte brottsligt, säger justitieutskottet.

Bakgrunden till affären är en infekterad strid kring polischefen Walter Monegan. Han fick sparken i somras och har anklagat Alaskas guvernör Sarah Palin för att ha personliga motiv till avskedandet.

Monegan hävdar att Palin försökte pressa honom och att hon var missnöjd med att han inte avskedade en av sina anställda, en man som tidigare varit gift med Palins syster.

Nu slår utredningen fast att Sarah Palin överskred de etiska reglerna. Det fanns dock flera skäl till att polischefen sparkades, säger utredningen och Palins agerande var varken avgörande eller straffbart.

Frågan är hur besvärande utredningen blir för Sarah Palin i hennes nuvarande roll som republikanernas vicepresidentkandidat.

John McCains kampanj skickade snabbt ut ett pressmeddelande med sin tolkning. Utredningen har drivits av rent partipolitiska motiv, menar McCain, som betonar att hans vicepresidentkandidat agerat helt inom lagens ramar.

Ginna Lindberg Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista