Glasbruk vill sälja sina glassamlingar

Glaskoncernen Orrefors Kosta Boda behöver få in pengar och vill därför sälja sina stora samlingar av glas och sina arkiv. Ägaren Torsten Jansson hoppas att någon Smålandskommun vill köpa. 

I en skrivelse till kommunalråden i Lessebo, Emmaboda och Nybro kommuner förklarar Torsten Jansson att Orrefors Kosta Boda AB i dag sitter på stora samlingar och arkiv som av många anses vara ett av Sveriges största kulturarv. Han ser därför gärna att kommunerna köper klenoderna för 35 miljoner kronor, skriver Östra Småland.

Alternativt vill Jansson att samlingarna förvärvas av det offentliga och att ett glasmuseum inrättas vid något av koncernens bruk, där sedan Orrefors Kosta Boda i så fall går in och under en tolvårsperiod sponsrar den verksamheten med motsvarande köpesumman man får för samlingarna.

I princip skulle effekten då bli att Orrefors Kosta Boda skulle få låna motsvarande förslagsvis 35 miljoner kronor, som sedan betalas tillbaka under tolv år i form av sponsorbidrag från glaskoncernen och att man förutom detta lämnar över sina glassamlingar till kommunerna.

Orrefors Kosta Boda befinner sig i en tuff ekonomisk situation och har just varslat 100 anställda om uppsägning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".