GM och Chrysler samtalar om samgående

Biltillverkarna General Motors och Chrysler har fört samtal om att gå samman, uppger nyhetsbyrån Reuters. Bakgrunden är vikande försäljning och den fortsatta finansoron.

Både GM och Chrysler har stora problem. GM, som bland annat äger Saab, fick se sin aktie dyka till omkring fyra dollar på New York-börsen på fredagen. Det är den lägsta nivån sedan 1949.

Chryslers förmåga att överleva på egen hand har ifrågasatts av analytiker. Enligt uppgifter till Reuters undersöker också Cerberus Capital Management, som äger 80 procent av Chrysler, möjligheten att sälja företaget. Renault-Nissan nämns som potentiell köpare. 1998 köptes Chrysler upp av tyska Daimler, som dock sålde huvuddelen av aktierna 2007.

Finanstidningen Barron’s rapporterar att GM planerar att be den amerikanska centralbanken Federal Reserve om ett lån för att mildra problemen som den internationella kreditåtstramningen har skapat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista