Hasan di Tiro

Rebelledare återvände till Acehprovinsen

Tusentals jublande anhängare mötte den 83-årige exilledaren Hasan di Tiro när han tidigt på lördagsmorgonen svensk tid återvände till Banda Aceh i Acehprovinsen i Indonesien efter nästan 30 år i exil. Hasan di Tiro är en av grundarna till separatiströrelsen GAM och större delen av sina exilår tillbringade han i Sverige.

Den åldrige Hasan di Tiro var tårögd när han omfamnade sin äldre syster och han tog sig med möda ner för flygplanstrappan.

Sedan kysste han marken efter att ha fått hjälp att falla ned på knä på en islamsk bönematta.

Det var för snart tre år sedan som ett fredsfördrag för Aceh förhandlades fram under medling av fredspristagaren Martti Ahtisaari. Fördraget innebar att GAM upplöstes och att 30 års stridigheter, där minst 15 000 människor fått sätta livet till, slutligen upphörde. Många av GAM:s ledare har nu blivit civila politiker.

Den direkta orsaken till att fredsavtalet kunde tvingas fram var den förödande tsunamin 2004 som ledde till att cirka 170 000 människor dog i Aceh-provinsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista