Haider omkom i singelolycka.
Österrike

Jörg Haiders död svårt slag för högern

Den österrikiske högerpopulistiske politikern Jörg Haider är död. Han omkom i en trafikolycka utanför Klagenfurt tidigt på lördagsmorgonen. Frågan är nu om Haiders död även leder till undergång för hans parti.

Jörg Haiders motståndare ansåg att han var en farlig politiker med sin utstrålning och med sin förmåga att tala. I den senaste valkampanjen hade han en ny framtoning som var mer av äldre statsman, mera slipad, inte längre så gapig i sin invandringskritiska och nationalistiska retorik. Och hans parti, BZÖ, förbundet Österrikes framtid, gick fram.

Haider deltog i samtalen om nästa österrikiska regering. Det är inte uteslutet att hans parti kommer att ingå i den tillsammans med det andra högerpopulistiska partiet FPÖ. Partierna är tillsammans en växande politisk kraft i Österrike. De fick nära en tredjedel av rösterna i valet för två veckor sedan.

Det var i FPÖ Jörg Haider gjorde politisk karriär, och på en kant i partiet som aldrig gjort upp med nazismen. Under sin bana har han stått inför rätta för högerextrema uttalanden flera gånger. Ett av de mest beryktade var när han lovordade Hitlers arbetsmarknadspolitik 1991. Då tvingades han lämna posten som regeringschef i delstaten Kärnten.

Men han kom tillbaka, både på den stolen och i politiken i Wien. Hans parti tog plats i den konservativa koalitionsregeringen i Österrike år 2000, vilket ledde till EU-sanktioner mot Österrike, trots att Haider själv hölls utanför regeringen.

Utbrytarpartiet BZÖ ledde han nu sedan tre år tillbaka. Han ska ha varit på väg från ett partimöte när han körde av vägen vid Klagenfurt. Den här helgen skulle han ta paus från politiken och fira sin mammas 90-årsdag.

Hans död är ”som världens undergång”, säger en av Haiders nära medarbetare på lördagen.

Åtminstone kan Jörg Haiders död leda till partiets undergång, eftersom BZÖ i stort sett byggde på Jörg Haider och hans karisma.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista