Maud Olofsson
Varselläget

Regeringen utser nationell samordnare

Regeringen kommer att utse en nationell samordnare, en så kallad varselgeneral, som ska koordinera insatserna för de människor som varslats om uppsägning runt om i Sverige. Det säger näringsminister Maud Olofsson till Ekot.

– Det regeringen tänker sig är att ha regionala samordnare runt om i de kommuner som har höga varsel och behöver samordna sina insatser. För att de ska ha någon att prata med på den nationella nivån så behöver vi också en nationell samordnare. De måste ha en dörr in till regeringen för att dels kommunicera vad är det som behöver förändras och förbättras men också få hjälp från regeringen att använda resurser i de statliga organen så att människor ska få hjälp regionalt och lokalt.

Vad kan en sådan här nationell samordnare uträtta?

– Framför allt skapa nätverk mellan de samordnare som finns och dela med sig erfarenheter från de som har jobbat lite längre med det här till de som är precis nytillträdda. Men också få in synpunkter från företag, fack, kommuner, arbetsförmedlingar och andra som ser lokalt vad som behöver förbättras.

Varför kan inte regeringen sköta det?

– Den här personen ska ju sköta samordningen in i regeringskansliet, sedan ska vi statsråd som är ansvariga för olika delar få signaler från samordnaren, jag på näringspolitiken, Sven Otto Littorin på arbetsmarknadspolitiken, Cristina Husmark Pehrsson på sitt område och så vidare.

Vem ska sköta det här jpobbet?

– Det är inte klart än, säger Maud Olofsson.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista