Starkt stöd för Argentinas nya president

De folkliga hyllningarna när Nestor Kirchner igår svor eden som Argentinas president var mer omfattande och entusiastiska än väntat med tanke på att han bara fick 22 procent av rösterna. Och att 13 latinamerikanska presidenter var närvarande talar också om ett brett regionalt stöd.
Om man ska tala om en smolk i Nestor Kirchners glädjebägare så skulle det kunna vara att den delegation som Vita huset skickade till Buenos Aires var så demonstrativt lättviktig. Förhandlingar med IMF Med tanke på att en av Kirchners första stora uppgifter är att, redan i augusti, förhandla fram ett nytt avtal med internationella valutafonden för att omstrukturera Argentinas enorma statsskuld på 120 000 miljoner dollar, så skulle det kunna tolkas som ett lite hotfullt förebud. Skulderna ska betalas I sitt invigningstal sa Kirchner att Argentina kommer att respektera sina skyldigheter och göra allt för att betala sina skulder. Men, betonade han, det får inte ske på bekostnad av argentinarnas hälsa. Kampen mot fattigdom och orättvisor måste, sa den nye argentinske presidenten, gå hand i hand med arbetet för att skapa ekonomisk tillväxt. Prioriterar samarbete Och för att stimulera ekonomin kommer Argentina, under Kirchner, att prioritera samarbetet inom tullunionen Mercosur, fram för allt med Brasilien. Därefter med övriga Latinamerika och först i tredje hand uppbyggandet av en panamerikansk frihandelszon, det projekt som USA satsar mest på. Det fanns egentligen inget oväntat i Kirchners tal. På många sätt var det en syntes av vad han sagt under valkampanjen. Inga oväntade namn i regeringen Medlemmarna i hans regering rymmer heller inga riktigt oväntade namn Några ministrar från den avgående presidenten Eduardo Duhaldes regering sitter kvar. Viktigast av dem är ekonomiministern Roberto Lavagna som fått utvidgade befogenheter i Kirchners regering. Men här finns också unga, relativt ospelade kort. Liksom också några som inte kommer från Kirchners eget peronistparti. Gott mottagande Och såväl Kirchners invigningstal som sammasättningen av hans regering har tagits emot väl i Argentina. Den argentinska pressen talar om ett efterlängtat generationsskifte. Och att Kirchner har en reell möjlighet att föra in Argentina i en ny, sundare och mer dynamisk, historisk etapp. En optimism som det var länge sen man märkte något av i Argentina.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".