Trots flera toppmöten har det varit svårt att enas kring konkreta åtgärder mot finansoron. Foto: Stephen Jaffe/Scanpix.

Oklara planer trots flera toppmöten

På söndagen avslutas de ekonomiska toppmötena i Washington men det verkar inte bli någon konkret, samordnad handlingsplan för att möta finanskrisen. Varje land eller grupp av länder får följa sin egen väg, bara man inte försvårar för andra.

Internationella valutafonden, IMF, där nästan alla världens länder ingår, uttalade sent på lördagen sitt stöd för den plan som G7, de sju ledande industriländerna, tidigare presenterat. Problemet är bara att den planen var mycket vag och G7 sade inte så mycket mer än att alla medel ska användas för att bekämpa finanskrisen och få lånen att börja rulla igen.

Efter IMF följde G20, där också stora länder som Kina, Indien, Brasilien och Ryssland ingår och de uttalade sig på ungefär samma fluffiga sätt som G7.

När börserna rasade tidigare i veckan gick förhoppningen till helgens möten i Washington, att de skulle resultera i en koordinerad handlingsplan som kunde hejda nedgången men så ser det alltså inte ut att bli. Hittills har det bara blivit allmänna riktlinjer.

Kenneth Rogoff, tidigare chefsekonom för IMF säger till nyhetsbyrån Reuters att marknaderna sannolikt kommer att bli mycket missnöjda när de öppnar för veckan. Chefen för IMF Dominuique Strauss-Kahn varnade själv i helgen för ”härdsmälta i det ekonomiska systemet”.

Men alla möten har naturligtvis inte varit bortkastade. Finansministrar och centralbankschefer har diskuterat läget och blivit informerade om vad som är på gång i andra länder. Det har också betonats starkt, bland annat från president George Bush, att de åtgärder som ska vidtas inte får gå ut över några andra stater.

Det kan behövas nu när bollen, i avsaknad av en riktigt koordinerad strategi, kastas tillbaka till de enskilda länderna. USA kommer att arbeta vidare på att genomföra sin stora räddningsplan på minst 700 miljarder dollar och i Europa förbereds omfattande och långtgående insatser. Där möts under söndagen euroländerna plus Storbritannien på ett toppmöte.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista