Mosiuoa Lekota

Sprickan inom ANC större än någonsin

Sprickan i regeringspartiet i Sydafrika, ANC, har aldrig varit så djup som sedan partiet beslutade att avskeda president Mbeki för tre veckor sedan. Den förre försvarsministern Mosiuoa Lekota hotar nu med att starta ett nytt parti.

Det Musioa Lekota säger tycks tilltala många sydafrikaner. Thabo Mtimkulu i Soweto hör till dem som skulle välkomna ett nytt parti.

– Det skulle ge mig en möjlighet att fortfarande gå och rösta i valet nästa år för alternativet är att avstå, säger Thabo Mtimkulu.

– Den nya partiledningen och ungdomsförbundet har visat bristande respekt för landets äldre ledare som har kämpat för det här landets frihet, säger han

De senaste veckornas händelser, sedan partiet beslutade att avskeda president Mbeki, har orsakat en spricka i regeringspartiet.

Förre försvarsministern Mosiuoa Lekota, som avgick i sympati med Mbeki, hotar med att starta ett nytt parti som bygger på ANC:s principer. Han vänder sig emot arrogansen i ANC och över bristen på demokrati.

Men inte alla tycker att det är bra att utmana ANC. Gift Zulu, som tidigare var lokal ordförande i ungdomsförbundet, tycker att Lekota gör fel.

– Lekota är opportunist och arg över att han inte får någon post i den nya administrationen men det är fel att gå emot partiet, tycker Gift Zulu.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista