TeliaSonera säger upp

Telia Sonera ska säga upp 700 i Sverige före årsskiftet. Dessutom sägs kontrakten upp för 500 konsulter och personal från bemanningsföretag. Totalt 1 200 får alltså gå när Telia nu skall bli mer konkurrenskraftiga.
Konkurrensen har ökat och neddragningarna behövs för att kunna konkurrera bättre om kunderna, säger Telia Soneras Sverigechef Marie Ehrling. – För Telia Sonera Sverige är det viktigt att etablera en långsiktig konkurrenskraft. VI håller på att styra om organisationen till att bli mer kundorienterad och effektivare. Det här är ett led i att skapa konkurrenskraft för Telia Sonera Sverige. Räcker det här till för att skapa konkurrenskraften? – Vår bedömning är nu att det är en bemanning som vi riktar in oss på i slutet av året. Då uppstår den här övertaligheten på 700 medarbetare för vår del. Förhandlingarna med facken har tagit lång tid den här gången, och tillskillnad mot tidigare personalneddragningar så är inte alla facken överens med företagsledningen. Den här gången har det gnisslat mellan SIF-tele och företagsledningen. Berit Westman, SIF-representant i Telia Soneras styrelse tycker inte att det finns tillräckligt beslutsunderlag för att slå fast att 700 teliaanställda är övertaliga. – Vi tittar först till verksamheten och när vi är klar med den biten fastställer vi övertaligheten. Är siffran fel då, tror du? – Det vet vi ju inte, men för oss är det väldigt viktigt att den övertalighet som vi får baseras verkligen på verksamheten och att det inte är en ekonomisk övertalighet som det är frågan om. Marie Ehrling, chef för Telia Sonera Sverige tycker att beslutsunderlaget är tillräckligt, men vill inte säga var i landet som Telia nu kommer att skära ned. Personalminskningen är dock nödvändig, anser hon. – Jag beklagar att SIF-tele har en annan uppfattning. jag respekterar den och jag räknar nu att vi ska kunna gå in i en fortsatt bra dialog att diskutera hur vi ska komma vidare i den här processen. Det är väldigt viktigt för oss att få en konkurrenskraft, konkurrensen den bara hårdnar på vår marknad. Därför är det nödvändigt för oss. SIF-tele menar att det inte finns tillräckligt gott beslutsunderlag för att kunna säga siffran 700. Har du någon förståelse för deras synpunkt? – Jag respekterar deras synpunkt och exaktheten i det här kommer vi att fortsatt att diskutera, men helhetsbedömningen som vi har gjort för hela organisationen i Sverige står vi bakom helt och fullt. Vår bedömning är den som vi idag gått ut med.
Thorbjörn Carlsson, ekonomireporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".