Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetslösheten stiger kraftigt

Arbetslösheten stiger kraftigt i år spår Ams i sin nya prognos. Den öppna arbetslösheten tros bli 4,8 procent och det är långt ifrån regeringen 4 procentsmål.
Ams-chefen Anders L Johansson låter inte speciellt uppåt när han beskriver läget på arbetsmarknaden. – Stillastående, grått, tråkigt. Konjunkturuppgången dröjer. Det finns inga starka indikatorer ännu påatt vi skulle vara på väg uppåt i ekonomin. Vi har fortsatt besvärliga förhållanden med USA och Tyskland. Så det är ett svårt läge och vi får avvakta och se när konjunkturuppgången kommer, säger Anders L Johansson. Men Ams tror ändå att konjunkturen vänder lite uppåt nästa år och att arbetslösheten då sjunker till 4,5 procent. Ett viktigt skäl till att arbetslösheten stiger så kraftigt i år är neddragningar i den kommunala vuxenutbildningen och minskat antal platser i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Ams satsar i stället mer på att hjälpa arbetslösa att hitta ett riktigt jobb. För på sikt ser Ams-chefen arbetskraftsbrist som det stora problemet. Det ökande antalet sjukskrivna och förtidspensioneringar och en åldrande befolkning gör att arbetskraftsinvandring nog blir oundviklig, enligt Anders L Johansson: – Ja, det tror jag man ska vara helt öppen för på lite sikt. Om vi får ett bättre konjunkturläge och Sverige kommer till rätta med sjukskrivningar och förtidspensioneringar och arbetslösheten börjar minska är jag övertygad om att det leder till ett behov av arbetskraftsinvandring.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".