Unga lockas och luras av pyramidspel

Det dyker upp allt mer olagliga pyramidspel i Sverige som lurar unga människor på pengar. Det hävdar Lotteriinspektionen som hittills polisanmält fyra företag och tänker anmäla ytterligare 20 nu till sommaren.
De som ligger bakom pyramidspelen kallar företagen för laglig nätverksmarknadsföring när de lockar folk att börja arbeta. Grundarna lovar stora pengar till den som värvar kunder i sin vänkrets. Klas gick med i ett av företagen som misstänks bedriva pyramidspel. – Det låter fruktansvärt lätt på pappret, som en enkel chans att tjäna lätta pengar, säger Klas. För några månader sedan blev Klas uppringd av en kompis. Han fick frågan om han vill tjäna lätta pengar. Allt han skulle behöva göra var att börja med nätverksmarknadsföring åt samma företag som kompisen. Det hela skulle gå ut på att han sålde varor till några vänner samtidigt som han värvade dem för att göra samma sak Men först ville företaget ha 3 600 kronor i startavgift. Det var pengar han skulle få tillbaka om det inte gick bra och han ville sluta. – Det var inte så lätt som jag trodde av det första intrycket. Det var svårt att sälja till kamrater. Man antar saker om det man ska sälja. Därför fick man en känsla av att man försökte lura folk, säger Klas. Klas slutade men trots att det gått flera månader har han fortfarande inte sett sina pengar. Till svar har han nu fått veta att han värvat för få kunder. Lotteriinspektionen känner sig maktlös i sin jakt på de olagliga företagen eftersom det inte finns något tydligt regelverk för vad som gäller om detta i Sverige. Både Lotteriinspektionen och Konsumetverket har tryckt på regeringen att göra något. Men de väntar på att EU, som utreder saken, ska komma med direktiv. Enligt Gunilla Lindberg på Lotteriinspektionen, kan det ta flera år: – Det är säkert tuentals människor som ringt hit under det senatse året. Många är faktiskt sugna på att gå med men vill kolla först om det är lagligt. Visst vore det välfigt bra om man kunde få en vägledande praxis, säger Gunilla Lindberg på Lotteriinspektionen.
Erica Larsson, Folkradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".