Fisket ett hopp för krisdrabbade Island

På Island har finanskrisen lett till att bankerna förstatligats och den egna kronan rasat mot andra valutor, men i fiskeribranschen är det forfarande goda tider. De utländska köparna betalar fisken i den åtråvärda euron. På fiskeriföretaget Thorfish i Grindavik på Islands sydvästra hörn sjuder verksamheten för fullt mitt i krisen.

Thorfish är ett av de stora fiskerierna med fem egna fiskefartyg och en stor anläggning som processar fisken, filear och saltar in den. 2 000 ton torsk härifrån säljs varje år till Sydeuropa.

Det här är Islands riktiga hårdvaluta. På band kommer torskarna, fileade och klara, paketeras med salt och skeppas sedan vidare till Spanien, där spanjorerna betalar tio euro per kilo. Det är stora inkomster för fiskerinationen Island.

Fiskets dominans för landets ekonomi har minskat på senare år, men i dag kommer ändå hela 40 procent av exportinkomsterna från det som så småningom hamnar på tallrikar runtom i världen. Och med kronans ras och det skriande behovet av utländsk valuta är fiskeribranschen en guldkalv för Islands sargade ekonomi, menar produktionschefen Bjerki Gudmunsson.

– Folk måste inse att det är fisket vi ska hålla oss till, inte banker eller annat nonsens, säger Bjerki Gudmunsson och kan inte låta bli att le trots allt elände.

För 15 år sedan dominerade fisket betydligt mer än i dag och det finns kopplingar mellan fisket och dagens bankkris. Islands fiskerindustri avreglerades på 70-talet, stora förmögenheter från fisket satsade pengarna i nya branscher, framför allt i fastigheter och banker.

I dag är det ändå fisket som står stadigt. Priserna har gått upp kraftigt och euron strömmar in. Men på förbundet som organiserar landets fiskeflotta finns ändå en stor oro för att krisen också ska dra med sig fiskerierna, säger Fridrik Arngrimsson som är organisationens chef. En del företag har investerat stort med lånade pengar i utländsk valuta.

– De fiskerier som har statsat sina pengar i bankerna för att komma in i nya branscher, de ligger illa till nu. Men den större delen av fisket kommer att fortsätta som vanligt, säger Fridrik Arngrimsson.

Sören Granath, Reykjavik
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista