USA

Akuta penningproblem för småföretagare

I finanskrisens spår är det många amerikanska småföretagare som har fått akuta problem. Två tredjedelar av de mindre företagen har nu svårigheter att få lån. Det slår extra hårt i delstater som redan är ekonomiskt utsatta, som Ohio.

I de slitna kvarteren i Clevelands södra förorter är finanskrisen tydlig. Inne i kvartersbutiken Dollar Discount står ägaren Dave Singh vid disken och sorterar räkningar.

– Alla vill ha betalt med kort varsel numera, säger Dave Singh och visar mig en bunt med vita fönsterkuvert.

På hyllorna i hans trånga lågprisbutik finns allt från läsk till diskmedel, men flera hyllor gapar tomma.

– Leverantörerna har höjt priserna med minst 30 procent, säger Singh.

I finanskrisens kölvatten är det många småföretagare som fått problem med att få verksamheten att gå ihop. En ny undersökning från kreditföretaget American Express visar att två tredjedelar av de amerikanska småföretagarna nu har svårt att få kredit, och det drabbar även relativt framgångsrika bolag.

Mario Cipriano är chef för dataföretaget TNN Technologies utanför Cleveland. Hans dataföretag går bra, och han vill anställa fler, men banken har för första gången vägrat ge honom lån.

– Det är ironiskt, säger Mario Cipriano, här i Cleveland Ohio är arbetslösheten skenande. Jag skulle kunna ge någon ett jobb, men det går inte eftersom banksystemet är paralyserat.

Ginna Lindberg, Cleveland, Ohio
ginna.lindberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista