För många djur slaktas.

Tiotusentals djur slaktas i onödan

Varje år slängs runt nio miljoner kilo kött i svenska matbutiker. Det innebär att 30 000 kor slaktas i onödan. Siffrorna blev nyligen offentliga i samband med åtalet mot en butik i den så kallade köttfärsskandalen.

Filip Kumlin, som jobbar bakom charkdisken i en ICA-butik i centrala Stockholm, får ofta slänga ätbart kött.

– Det är alltifrån oxfilé till köttfärs. Om det har gått ut i datum så slängs det.

Skulle du kunna ta hem och äta köttet som slängs?

– Vi får inte ta hem det. Det är en policy vi har, så att man inte sätter i system att låta kött gå ut i datum och ta hem det. Men absolut, jag törs äta det.

Genom siffror som blev offentliga i och med åtalet mot en av butikerna i den så kallade köttfärsskandalen, har nyhetsbyrån TT räknat ut att svenska butiker slänger runt nio miljoner kilo kött varje år. Det betyder att 30 000 kor årligen slaktas i onödan.

– Om de här uppgifterna stämmer så är det ytterst oroväckande eftersom vi med tanke på klimatet behöver både försöka slänga mindre mat och konsumera mindre kött. Slängs det så här mycket kött då behövs det ordentliga åtgärder för att försöka få ner det här svinnet, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Jan Bertoft menar att handeln måste ta ett större ansvar och ändra sina rutiner gällande sin kötthantering.

– Det är framför allt handeln som måste kraftsamla för att det ska bli mindre, försöka inrätta system så att man kan ta tillvara köttet. Sen kanske man ska se över regelverket också så att man får regler som inte är överbeskyddande.

Men Livsmedelsverket har inga planer på att ändra på reglerna. Jan Sjögren, enhetschef vid verket säger till TT man tvärtom planerar hårdare kontroller så att reglerna efterlevs.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista