Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt efter debatten.

Kris och jobb i första partiledardebatten

På söndagskvällen möttes riksdagspartiernas ledare i SVT:s Agenda i den första av en rad partiledardebatter. Huvudämnen i debatten var finanskrisen och situationen på arbetsmarknaden efter den gångna veckens stora varsel.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin fick försvara att hon först sagt att hon inte vill regera med vänsterpartiet efter valet, och sedan svängde och öppnade dörren för partiet. De borgerliga partiledarna återkom gång på gång till Mona Sahlins omsvängning.

Mycket av debatten handlade förstås om varslen i västsverige och på andra håll i landet och om finanskrisen. Mona Sahlin angrep återigen regeringen för nedskärningarna i a-kassan och för att inte satsa nya pengar utöver statsbudgeten för nästa år, som presenterades för tre veckor sedan.

Socialdemokraterna bad ännu en gång alliansen om samarbete mot finanskrisen, men från alliansen kom inte heller den här gången någon inbjudan.

Kommentar av Fredrik Furtenbach:

Mona Sahlin kommer att få många tillfällen i veckan att äta upp sina olika besked om vänsterpartiet. Ett slags politikens supervecka har börjat, Mona Sahlin kommer att möta Fredrik Reinfeldt tre gånger till i radio, tv och i riksdagen innan den är slut.

Sahlins första besked i onsdags, då hon omfamnade miljöpartiet och stängde ute vänsterpartiet, gav hon med all sannolikhet för att ta initiativet och förekomma dels de här debatterna, dels ett möte som alliansen ska ha i Varberg om sitt framtida samarbete.

Men sedan partiet tvingade henne att öppna dörren för vänsterpartiet igen blir det tvärt om, fokus hamnar på grälet i det rödgröna blocket.

Det borde ha varit öppet mål för oppositionsledaren Mona Sahlin med redan usla opinionssiffror för regeringen, finanskris och en störtdykande konjunktur. Nu ser det ut att bli en lång vecka för henne.

Ställningskriget mellan det röda och det blå laget om hur finanskrisen ska hanteras fortsätter. Alliansen säger fortfarande nej till samtal med socialdemokraterna, men uttryckte sig i går ganska försiktigt.

Svenska väljare älskar samarbete. Även när det inte är minsta kris brukar ungefär var fjärde väljare vilja ha en blocköverskridande regering.

Men att bjuda in socialdemokraterna nu kan uppfattas som att barnen ropar på att de vuxna ska ta över, och det skulle också påminna om när regeringen Bildt på sin tid såg sig tvungen att be socialdemokraterna om hjälp. Och det är förstås också bland annat det som socialdemokraterna tänkt sig.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".