Framgång för populister i Litauen

Den första omgången i det litauiska parlamentsvalet blev en framgång för flera av de populistiska partierna. Tillsammans ser de ut att få ungefär 35 procent av rösterna. Det gör att de kommande regeringsförhandlingarna kan bli besvärliga.

De populistiska partiernas framgångar är ett tecken på att vi fortfarande har en svag demokrati, säger Antanas, som la sin röst på det konservativa partiet Fosterlandsförbundet i söndagens parlamentsval i Litauen.

Det partiet fick sannolikt flest röster i valet som ännu inte är färdigräknat och en ny valomgång väntar om 14 dagar. Men de konservativa kommer inte i närheten av egen majoritet så nu börjar regeringsförhandlingar där de framgångsrika populistiska partierna kan komma att spela en viktig roll.

Enligt det preliminära valresultatet kommer tre populistiska partier att ta plats i parlamentet. Den korruptionsdömde och avsatte förre presidenten Rolandas Paksas parti Ordning och Rättvisa, den bedrägerianklagade ryskfödde mångmiljonären och förre ekonomiministern Viktor Uspaskichs Arbetarparti och tv-stjärnan Arunas Valinskas parti Nationens pånyttfödelse.

Det är bland annat ekonomiska bakslag i det tidigare framgångsrika Litauen, frustration över svikna vallöften och allmänt missnöje med de gamla etablerade partierna som har lett till det här valresultatet.

Många misstänker nu att Fosterlandsförbundet och Socialdemokraterna, som leder den nuvarande regeringskoalitionen, kommer att försöka närma sig varandra för att se om det går att bilda en anti-populistisk allians mellan de båda som annars ofta grälar med varandra.

Resultatet i den rådgivande folkomröstningen om kärnkraftverket Ignalinas framtid är inte klart ännu. Valdeltagandet kan han varit under 50 procent, vilket i så fall gör resultatet ogiltigt.

Christer Fridén, Vilnius
christer.friden@sr.ss

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".